Pohankové perníčky
Ingredience:
500g pohankové mouky,
150g moučkového cukru,
140g Hery,
2 vejce,
2 lžičky perníkového koření,
1/2 lžičky mleté skořice,
2 lžíce rozpuštěného medu,
citronová kůra,
1 lžička pečícího prášku do pečiva nebo jedlé sody.
Postup:
Vypracujeme těsto, dáme na 24 hodin do lednice. Těsto je mírně lepivé. Po vytáhnutí z lednice, těsto ještě v rukách trochu propracujeme, poprášíme podložku pohankovou moukou a můžeme začít rozvalovat a vykrajovat tvary. Pěkně se s ním pracuje. Před pečením potřeme tvary vodou, nejlépe prsty, aby byly stejnoměrně navlhčené. Dobu pečení a stupně nechám na vás, každý ví, jak mu peče trouba. Po upečení potřeme dobře rozšlehaným vejcem, já opět prsty, aby tam nebyly šmouhy. No a potom si je každý ozdobí dle své fantazie. Jsou brzy měkké, pekli jsme s dcerou v úterý a v neděli se zdobili. Všem chutnají, ať jsou bezlepkáři nebo ne.