perníková roláda, bezlepková
Tady je receptík: 4 vejce, 80ml medu, 50g cukru, 70g samokypřící DF, 1 lžička prášku do pečiva,1 lžička mleté skořice, perníkové koření, špetka soli. Z bílků, špetky soli a cukru vyšleháme tuhý sníh, žloutky a med vyšleháme do pěny, postupně přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva, skořicí a perníkovým kořením. Nakonec vmícháme tuhý sníh. Nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C asi 7 minut. Necháme vychladnout, natřeme rybízovou marmeládou, plníme krémem dle chuti nebo šlehačkou a zamotáme, přitom postupně stahujeme papír, dáme aspoň na hoďku ztuhnout do lednice.
Tip na náplň:
rybízová marmeláda, pistáciový krém (máslo, moučkový cukr, pistáciový pudink), kiwi a jahody
rybízová marmeláda, krém (polotučný tvaroh ve vaničce, 2 jahodové jogurty), pocukrováno
rybízová marmeláda, šlehačka, kiwi nebo jiné ovoce, pocukrováno
obměna: pohanková mouka
krém stracciatella-můj tip: tvaroh ve vaničce, 2 borůvkové jogurty-smícháme dohromady, zvlášť ušleháme šlehačku a postupně zašleháme, nakonec ještě zašleháme tekutou čokoládu, nezapomenout nejprve natřít marmeládou
náplň:
arašidy - kakao pasta, šlehačka s vanilkovým cukrem - tvaroh ve vaničce
vrch: rozpuštěná hořká čokoláda na vaření s máslem, jemně mletý kokos